Нови европейски правила, с които влизат в сила и продуктови такси за

...
Нови европейски правила, с които влизат в сила и продуктови такси за
Коментари Харесай

Нови правила в Европа за старите дрехи и обувки

Нови европейски правила, с които влизат в сила и продуктови такси за текстила от 1 януари, 2025 година се прицелват в намаляване на количеството на отпадъците, генерирани от текстилната промишленост, която е четвъртият максимален замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Инструмент за постигането на тази цел е разширението на отговорността на производителите на текстилни произведения, които се задължават да покриват разноските за ръководство на този тип боклук посредством възнаграждение на продуктови (еко) такси. Очаква се ограниченията да подтикват вложенията в научноизследователска и развойна активност и основаването на по-издръжливи произведения от текстил, които подлежат на преработване и повторна приложимост.

Новите правила станаха факт предходната седмица, когато Комисията по околна среда на поддържа оферти от Европейската комисия план за изменение на Рамковата инструкция за отпадъците (РДО), в който се слага условие страните – членки на Европейския съюз (ЕС), да вкарат система за Разширена отговорност на производителя (РОП) и в региона на текстилната промишленост.

Съгласно плана за изменение на директивата страните членки би трябвало да обезпечат разделното събиране на текстил за повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и преработване до 1 януари 2025 година Това на процедура значи, че екотаксите би трябвало да се вкарат преди тази дата, с цел да може производителите да обезпечат нужното финансиране за тези действия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР